Pet je godina prošlo od Dubrovačkog referenduma. U lokalnim medijima nema crtice o tom događaju, niti osvrta na situaciju u kojoj se projekt nalazi, kao da se planirana gradnja megalomanskog grada za 20.000 stanovnika na Srđu događa u nekoj dalekoj zemlji.

Referendum 28. travnja 2013. godine nije zadovoljio teško dostižni uvjet da na njega mora izaći 50% +1 glasač kako bi, prema postojećim zakonima, postao obvezujući. Građani koji su se referendumu odazvali i Inicijativa Srđ je naš  nisu uspjeli spriječiti gradske vijećnike Dubrovačkog dogovora (HDZ, SDP, HNS, HSS, DUSTRA, DDS, HSP AS) da izglasaju Urbanistički plan uređenja (UPU) za golfski resort. Gradsko vijeće, izabrano glasovima 18.000 građana, pogazilo je referendumsku volju 10.000 građana. Gradonačelnik, izabran glasovima 9.000 ljudi, koji su u drugom krugu izbora glasali za njega, i danas ne poštuje volju 10.000 ljudi, koji su se s NE na referendumu očitovali o ovom projektu.

Nakon pet godina borbe u gradskoj vijećnici kroz građansku listu Srđ je grad te pravne borbe na sudovima u Splitu i Zagrebu pokazalo se da je točno sve na što su upozoravali članovi i simpatizeri Inicijative Srđ je naš i Društva arhitekata Dubrovnik.

Nezakonitim je Visoki upravni sud u Zagrebu proglasio povećanje obuhvata s 100 na 310 ha iz 2006. godine.

Nezakonitim je Upravni sud u Splitu proglasio i Rješenje o prihvatljivosti projekta za okoliš koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 2013. godine.

Nezakonito su izdane i Lokacijska i Građevinska dozvola za projekt te ih je Upravni sud u Splitu ukinuo 2017. godine.

U međuvremenu je tvrtka Razvoj golf pokrenula arbitražu u Washingtonu žaleći se da joj Republika Hrvatska blokira investiciju tražeći odštetu od 500 milijuna eura. Zatražila je i sudsku zabranu istupanja Zelenoj Akciji o ovom projektu.

Pravomoćne sudske presude i napad na građane i proračun  RH arbitražom u Washingtonu nisu spriječile Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da izda nove dozvole identične prethodnima koje je Sud ukinuo.

Presuda da je Sanaderov povjerenik Bosnić nezakonito povećao obuhvat na 310 ha nije omela župana Dobroslavića da nastavi gurati golf projekt praveći se da je obuhvat golfa u županijskom prostornom planu i dalje 310 ha usprkos pravomoćnoj sudskoj presudi.

Upravo ovakva kontinuirana pogodovanja, kao i zaobilaženja sudskih presuda, su Razvoj golfu i omogućila dobivanje novih dozvola, a samim tim i nastavak zastrašivanja građana arbitražnim postupkom.

Sprega Razvoj golfa i nekadašnjih stranaka Dubrovačkog dogovora traje i dalje. Najave novog gradonačelnika Frankovića da će u studenom 2017. raskinuti Ugovor o koncesiji s Razvoj golfom nisu se obistinile. Većina vijećnika u Gradskom vijeću ne podržava stavljanje točke o raskidu Ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal na dnevni red. Župan Dobroslavić najavljuje potvrđivanje obuhvata od 310 ha kroz nove Izmjene županijskog plana.

Razvoj golf bi, u stvari, trebao tužiti političke stranke, premijere i gradonačelnike koji su im nezakonito obećavali i nezakonitim odlukama pogodovali, a ne građane Republike Hrvatske, koji bi od novca namijenjenog obrazovanju, mirovinama, zdravstvu trebali odvojiti 500 milijuna eura da zadovolje apetite sponzora Dubrovačkog dogovora. Izvrstan komentar građana na društvenim mrežama bio je : „Vrati koko što si pozobala!“ Neka Bosnići, Dobroslavići, Frankovići, Šuice, Vlahušići, Sanaderi, Zmajlovići, Karamarci, Matulović-Dropulićke svojom imovinom, a ne novcem građana vrate mešetarima zemljištem iznose koji su završili u stranačkim blagajnama Dubrovačkih dogovora.

Na kraju svega, građane mogu radovati ishodi sudskih postupaka koji ukazuju na činjenicu da je ovaj projekt utemeljen na kršenju zakona, prijetnjama odštetom i arbitražom, gaženju volje građana i sprezi svih nivoa vlasti s mešetarima zemljištem na Srđu.

Upornost građana koja traje već 12 godina se ipak isplati. Srđ je do danas ostao dostupan građanima, a ne poligon za oplođivanje fondova iz poreznih oaza na Djevičanskim otocima, Malti, Cipru…

Petogodišnjica referenduma može građanima poslužiti kao dobar podsjetnik na to čije interese članovi Dubrovačkog dogovora stvarno predstavljaju. 

© 2013 Srđ je naš! Sva prava pridržana.