Građanke i građani Dubrovnika na današnjem su se referendumu većinom od čak 84,23 %, izjasnili protiv projekta na Srđu.

 

Prema neslužbenim je rezultatima na referendum izašlo 11.486 glasača, što je 30,92% biračkog tijela. Od dosad prebrojanih listića 73 je nevažećih, 1.772 je ZA, a 9.852 PROTIV projekta na Srđu. Da je ostvarena izlaznost od 50% + 1 koja bi bila obvezujuća za vijećnike Grada Dubrovnika, odnosno da je glasalo nešto više od 19. 000 birača, ovaj broj građana koji su danas glasali PROTIV bio bi dovoljan da se projekt odbaci. 

Inicijativa Srđ je naš zahvaljuje svim građanima Dubrovnika koji su smatrali da je izlazak na referendum, ne samo njihovo pravo, već i dužnost. Podsjećamo da Hrvatska ima vrlo strog zakon o lokalnom referendumu. Lokalne i državne vlasti, pojačane medijima, učinile su sve što je u njihovoj moći da demotiviraju i onemoguće građane da izađu na referendum, počevši od manipuliranja s datumom održavanja, do otvorenog pozivanja građana da na referendum ne izađu.

Ovoliki broj građana koji su glasali protiv projekta apsolutno je obvezujući za lokalne vlasti. Stoga će se Inicijativa Srđ je naš nastaviti zalagati za planiranje prostora Srđa u kojem će se interes građana Dubrovnika nalaziti na prvom mjestu.

© 2013 Srđ je naš! Sva prava pridržana.