Godina je 2006. Neposredno nakon izmjena i dopuna Županijskog prostornog plana, koje je na zahtjev Ive Sanadera nezakonitom uredbom donio vladin povjerenik Želimir Bosnić, a kojima se na Srđu, za golf igrališta i prateće sadržaje, umjesto dotadašnjih 100 određuje 310 hektara s pripadajućim golemim građevinskim zonama Bosanka 1 i Bosanka 2, društvo »Golf park Dubrovnik Srđ d.o.o.« poduzetnika Braslava Turčića dobiva novog partnera – izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela.

Zagrebačka tvrtka »Razvoj golf d.o.o.« u Frenkelovu vlasništvu, naime, postaje prvo partnerom u projektu, da bi godinu dana kasnije preko tvrtke kćeri »Borgo d.o.o.« otkupila od Braslava Turčića cijeli projekt. Nedugo nakon prodaje Frenkelu, vrijednost projekta, s inicijalnih 80 milijuna eura skače na više od 250 milijuna eura. Direktor tvrtke »Razvoj golf d.o.o.«, »Borgo d.o.o.« i nekdašnjeg Turčićevog »Golf park Dubrovnik Srđ d.o.o.« je isti čovjek – poljski odvjetnik Mariusz Bres.

Nedugo zatim, dubrovačko Gradsko poglavarstvo praktički poklanja, za 3% profita koji će tvrtka godišnje ostvariti eksploatacijom tvrđave, tvrtki »Razvoj golf d.o.o.« tridesetogodišnju koncesiju nad tvrđavom »Imperial« na Srđu. S tim da obveze tvrtke »Razvoj golf d.o.o.« stupaju na snage tek usvajanjem Urbanističkog plana uređenja platoa Srđa, za usvajanje koga se pokušavaju „pobrinuti“ dubrovačke političke "elite".

U međuvremenu je u Dubrovniku osnovana tvrtka sličnog naziva, »Razvoj golf Dubrovnik d.o.o.«. Njezina utemeljiteljica je Maja Ruth Frankel, AKA Maja Brinar, nekadašnja zamjenica ministra gospodarstva u vladi Ivice Račana, koja je jedno ime dobila, a prezime promijenila udajom za izraelskog biznismena Aarona Frankela, vlasnika već spomenutih tvrtki »Razvoj golf d.o.o.«, »Borgo d.o.o.« i »Golf park Dubrovnik Srđ d.o.o.« . A direktor je Mariusz Bres.

Ali, ne lezi vraže, vlasnik zagrebačkih društava »Razvoj golf d.o.o. « i Borgo d.o.o.« je nizozemska tvrtka »Elitech B.V.« iz Amsterdama, a njen je pak vlasnik grupacija »Golf International Group S.A.«, registrirana na britanskim Djevičanskim otocima. O grupi se malo toga zna (nije zalud registrirana tamo gdje je), ali se može zaključiti da je u dobrim odnosima s londonskim »Loyd's Property Investmentsom« . Naime, u sklopu svoje tadašnje ponude, grupa »Loyd's Property Investments Ltd.« nudila je 2009. godine mogućnosti gradnje i stjecanja vlasništva u projektu »Royal Golf Park Dubrovnik« off-shore grupacije »Golf International Group S.A.«

Tko su sada ovi Englezi, zasigurno se pita naš zbunjeni čitatelj. Riječ je o britanskoj investicijskoj grupi se bavi prodajom nekretnina i ulaganjima na međunarodnom tržištu. Godine 2009. grupacija se nalazila na atraktivnoj adresi u Londonu i tada se na njihovoj web stranici moglo doznati da je kompanija od 1991. godine iznimno aktivna u Srednjoj i Istočnoj Europi te da je uz poslove u avioindustriji i energetskom sektoru uspješna i u trgovanju nekretninama. Google danas otkriva malo lošiju krvnu sliku grupacije – osim što se nalaze na opskurnoj adresi na periferiji Londona, »Loyd's Property Investments Ltd.« je pred brisanjem iz registra poslovnih subjekata u Ujedinjenom kraljevstvu, a kapital grupacije iznosi točno 1 britansku funtu.

Google otkriva i niz drugih, nadasve zanimljivih podataka - jedan od dva direktora propale grupacije je naš stari znanac s početka teksta – izraelski biznismen Aaron Frankel, a grupacija je dio „Loyd's Investments (USA) Corporation“, registrirane, gdje drugdje, na britanskim djevičanskim otocima. Direktor korporacije je – tko drugi, Mariusz Bres.


Ingropani interesi – malo je za reć'.

© 2013 Srđ je naš! Sva prava pridržana.