ORGANIZACIJSKI ODBOR ZA REFERENDUM 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE 06. veljače 2013.

UNATOČ MEDIJSKOJ BLOKADI VIŠE OD 5000 POTPISA!

U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o projektu na Srđu građani su Dubrovnika brojnim potpisima odaslali jasnu poruku o snažnoj želji za odlučivanjem o budućnosti svoga grada. Od petka do nedjelje navečer skupljeno je više od 5000 potpisa, među kojima su bili i mnogi političari poput gradonačelnika Andra Vlahušića, vijećnika Dubravke Šuice, Nika Šalje i Marije Delije te  mnogi ugledni građani kao što su dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, dubrovački paroh Goran Spaić, te akademici Luko Paljetak i Nenad Vekarić.  

Na dan Feste svetoga Vlaha, zaštitnika grada pod Srđem, i veliki broj građana koji ne žive u administrativnim granicama Dubrovnika izrazio je želju dati svoj potpis za raspisivanje referenduma,  što je najbolji pokazatelj visoke svijesti građana o utjecaju koji bi realizacija velikog golf resorta imala ne samo na Dubrovnik, nego i na cijelu Županiju.

Nažalost, početak  kampanje obilježila je odluka Hrvatske radiotelevizije o zabrani emitiranja plaćenih obavijesti  na Radio Dubrovniku. Stvaranjem takve antidemokratske klime, građanima koji taj javni servis financiraju, onemogućeno je dobivanje informiracije o tome gdje i kako mogu dati svoj potpis. Stoga su organizatori referenduma tužbom sudu u Dubrovniku ustali protiv medijske blokade HRT-a.

 

 ref 3


Medijska blokada započeta prvog dana prikupljanja potpisa, u drugom se danu pretvorila u direktno dezinformiranje hrvatske javnosti i to u središnjoj informativnoj emisijiredišnjoj informativnoj emisiji HRT-a. U prilogu o dubrovačkom referendumu, umjesto pitanja kolegici u Dubrovniku, urednik Drugog dnevnika Zoran Šprajc iznio je tendenciozne i velikim dijelom neistinite konstatacije o projektu*. Usto, komentar novinarke Sandre Lacković o velikom odazivu građana Dubrovnika, pratio je propagandni film investitora, i to u udarnom informativnom terminu javnog servisa.  Natpisom "Protiv investicije ili gradonačelnika" koji je pratio prilog iz Dubrovnika, potpuno je poništena neutralnost kampanje prikupljanja potpisa, na koju su se u velikom broju odazvali kako pobornici, tako i protivnici ovog projekta. 


* Pogledajte prilog sa HTV-a: 

 

© 2013 Srđ je naš! Sva prava pridržana.